De elektricien: wat doe hij precies?

Gepost op: 22 februari 2018

Iedere woning of bedrijfsgebouw in Nederland is op elektriciteit aangesloten. Met elektriciteit in huis kunt u het licht bedienen en al de elektrische huishoudapparatuur. In bedrijven gaat het vaak om heel zware elektrische apparatuur, waardoor er weer andere eisen aan het stroomnetwerk gesteld worden. Gewoon was het in het verleden niet om stroom in huis te hebben. Pas sinds ongeveer 100 jaar kregen gebouwen en woningen elektriciteit en daarvoor werden woningen op een andere manier van licht en warmte voorzien, zoals met olielampen. Omdat tegenwoordig elektriciteit onontbeerlijk is, is het van het grootste belang dat elektricien goed wordt aangelegd. Dit aanleggen wordt gedaan door een elektricien, bijv. van Cees Boer bv.

Wat doet de elektricien?

De elektricien zorgt ervoor dat elektriciteit op een correcte wijze de woning binnenkomt en in de woning goed aangelegd wordt. Ook aanpassen en onderhouden van de elektra-infrastructuur is een taak van de elektricien. Het beroep is zeer veelzijdig. Het kan gaan om het aanpassen van een simpel draadje of het verleggen van een leiding, tot het aansluiten van zeer specialistische machines voor een groot bedrijf. Het is dus niet dat een elektricien alleen maar elektra in woningen aansluit, nog meer is hij nodig in het bedrijfsleven, waar complexe machines op krachtstroom constant onderhouden of aangesloten moeten worden. Daarnaast zal hij ook, vooral bij nieuwbouw, bouwkundig inzicht moeten hebben. Een hele elektrische installatie van een nieuw te bouwen woning of gebouw is vaak volledig uitgetekend op een bouwtekening en dat moet hij kunnen lezen. In de meeste gevallen zal hij ook alle sleuven, waar de elektriciteitskabels doorlopen, zelf moeten frezen. Dat is een secuur werkje, wat de gehele bouw kan doen vertragen als hij het verkeerd doet.

Elektrische installaties

Wanneer men het heeft over elektrische installaties, dan wordt daar het geheel van alle elektrische installaties en apparaten mee bedoeld, inclusief alle elektrische verbindingen. Dit is ook de reden dat dit beroep zo veelzijdig maakt, want elektrische installaties komen niet alleen in woningen en gebouwen voor. Ook auto's, schepen, vliegtuigen en machines zitten vol met elektriciteit, waarbij altijd een elektricien bij komt kijken. En voor hem is niet alleen belangrijk dat alles werkt als het is aangesloten, maar ook dat elektrische installaties bij foutief gebruik, of een vorm van kortsluiting, automatisch uitgeschakeld worden, zodat hij op deze manier ook kan voorkomen dat er ernstige ongelukken of brand ontstaan.

Opleiding

Om elektricien te worden, zul je een beroepsopleiding voor dit vak moeten volgen. Als vooropleiding is nodig dat je in het bezit bent van een diploma van de lts of vmbo. Op deze manier kan men een veelzijdig en verantwoordelijk beroep uitoefenen, zonder een enorm hoge opleiding te moeten volgen.

Delen  

Archief


Recente artikelen


Categorie├źn